Frågor & Svar - Golvvärme

 • Sparar golvvärme energi?
  Det beror på! Du kan göra en energibesparing med golvvärme eftersom den gör att du kan sänka inomhustemperaturen utan att uppleva det som kallare. Om du däremot har dålig isolering i golven eller har på golvvärmen längre än nödvändigt under sommarhalvåret kan energiförbrukningen bli högre.

 

 • Ska jag välja el- eller vattenburen golvvärme?
  Vi rekommenderar vattenburen golvvärme. El bygger ofta mindre och kan vara billigare att installera, men då får du ju uppvärmning med direktverkande el vilket inte är det bästa ur energisynpunkt. Till vattenburen golvvärme går det att välja olika energikällor, t.ex. solvärme eller en värmepump.

 

 • Kan jag koppla vattenburen golvvärme till mitt befintliga system med vatten-element?
  Ja, det går att koppla vattenburen golvvärme till det system med radiatorer du redan har. Vi anpassar systemen så att de fungerar tillsammans vad gäller t.ex. temperaturen på vattnet.

 

 • Kan jag lägga in golvvärme själv?
  I princip får du lägga in vattenburen golvvärme själv, men då måste du verkligen veta vad du gör!

 

 • Kan jag lägga golvvärme på mitt befintliga golv?
  Om du vill ha komfortvärme;ja. Vad du däremot ska tänka på är fuktfrågan om huset har betongbjälklag. Du vill inte att golvvärmen ska förflytta fukt till källaren eller andra delar av huset där du inte har golvvärme. Det kan orsaka fuktskador.

 

 • Vad kan jag lägga för golv över golvvärmen?
  I princip vad du vill. Ju tjockare lager ovanpå, desto större värmeförlust neråt. Plastmattor och normalt klinker släpper igenom mycket värme. Parkett fungerar också men har högre värmemotstånd.

 

 • Måste jag riva upp hela golvet om något går sönder?
  Det kan vara möjligt att laga skadan just där den uppstått. Förutsättningen är att man vet vart skadan skett. Om rören är ingjutna brukar man kunna se en eventuell läcka i betongen. Man vet oftast vart skadad uppstått eftersom skador på en professionellt inlagd golvvärme nästan enbart uppstår när man borrar och råkar komma åt ett rör...

Har du ytterligare frågor? Tveka inte att kontakta oss!